Blog Image

Det är sommaren 1943. Operation Gomorrah pågår. Hamburg bombas sönder och samman, dygnet runt, massiva skador på bebyggelse och stora förluster i människoliv. Eldstormar rasar. Ett larm utan like, helvetet på jorden. Flera brittiska och amerikanska bombplan skjuts ned av tysk jakt och luftvärn. Luften är full med svarta rökpuffar från LV-granater.

Ett av de flera hundra bombplanen styr mot Skåne, skadat av den intensiva luftvärnselden. Det är en fyrmotorig amerikansk Boeing B17 som flyger på tre motorer och har något fel på hydrauliken. Man har bara fått ut ett hjul och är nu i färd med veva ut det andra för hand. Snart är båda hjulen ute medan piloten fäller ut klaffarna och letar efter första bästa plats att sätta ned planet på.

Han hittar en åker och nödlandningen går ganska hyggligt. Ett landningsställ säckar ihop och två propellrar böjer sig medan de plöjer upp lerkokor som far hit och dit, men det är allt. B17 är känt för att vara extremt tåligt när det gäller nödlandningar och det här planet har tagit mark i stort sett intakt.

Det blir tyst. Sedan hörs tofsviporna igen. Några ortsbor samlas på behörigt avstånd, för säkerhets skull på andra sidan en låg stenmur.

Hooray, we made it! Nervspänningen släpper. Besättningen kliver ut, totalt tio man från pilot till akterskytt, hoppfullt undrande. What’s next? Piloten drar sin 45-kalibriga automatpistol, just in case…

Svensk militär lyser med sin frånvaro. Först på plats, som representant för Hörups och Löderups kommuner, är traktens poliskonstapel. Han kommer per velociped. Han stiger av, lutar ”cykelen” mot stenmuren, rättar till sabeln, skjuter upp skärmmössan, torkar svetten ur pannan och anropar den unga besättningen på sin trygga skånska:

”Nu taur vi det lugnt här påugar!”

Berättat för mig av en som var med den där sommarmorgonen 1943. Utbroderat av mig. Jag är dock inte säker på att händelsen inträffade just i Löderups kommun.

Originaldokumentären (gjord 1943 i regi av Billy Wilder) om bombuppdragen över Tyskland och en B17 kallad ”Memphis Belle”.

Klicka HÄR