Blog Image

Jag läste nyligen att en oljemålning av Claude Monet (1840 – 1926) sålts på Sotheby’s för 18,5 miljoner pund. Det var en tavla ur hans serie med näckrosmotiv som ropades in för detta fantastiska pris, motsvarande ofattbara 258 miljoner kronor.

Men det är inte främst priset jag tänker på, utan konstnären och hans hem i Giverny, 75 km NV om Paris, där han hämtade inspirationen till sina näckrostavlor. Och som jag besökte i oktober 1995.

Trädgården, som Monet anlade 1883, består egentligen av två delar, dels en anläggning med magnifika prydnadsträd och blomsterplanteringar (rhododendron, azalea, tulpaner, lupiner, agapanthus) i prydliga rader framför huset, dels en vattenträdgård i japansk stil där vita moln speglar sig bland näckrosor, tårpilar och bambu i en sinnlig vattenvärld. Väl värt att besöka!

Monets verk finns utställda i bl.a. Musée Marmottan i Paris.