Blog Image

Jag har köpt en behändig liten bok som har svaren på alla problem man kan ställas inför. Det är kanske inte alltid så raka svar, men man får i alla fall nya infallsvinklar som man kanske inte tänkt på. Boken känns ungefär som man har en utomstående rådgivare med fräscha idéer, eller en guru med gåtfulla svar som sätter tankarna i rörelse.

Enligt bruksanvisningen ska man lägga den stängda boken framför sig och koncentrera sig i 10 – 15 sekunder på den fråga man vill ställa. Sedan visualiserar man frågan, lägger handen på omslaget och känner med fingret utefter kanten på sidorna (det är lite magi över det här). När man känner att det är dags, öppnar man boken på det ställe som känns rätt och – presto – där står svaret!

Mitt första försök gäller hur jag ska lösa en komplicerad konflikt. Jag koncentrerar mig på frågan, utarbetar den i detalj och visualiserar den. Jag känner utefter sidorna på den 3,5 cm tjocka och fortfarande stängda boken, finner ett grepp, öppnar och finner svaret.

Reconsider your approach. Jag funderar över om min approach har varit rätt och vilka alternativa möjligheter som kan finnas att lösa konflikten, men är inte riktigt nöjd med svaret, så jag försöker igen.

Remove your own obstacles. Där någonstans har jag nog lösningen.

Man kan undra hur pass väl boken fungerar om det gäller ett trivialt problem, till exempel vad man ska ha till middag. Jag ställer frågan: Vad ska vi ha till middag? Jag slår upp boken efter att ha koncentrerat mig av alla krafter och visualiserat TV-kockar, fräsande stekpannor och aptitliga dofter. Så slår jag upp svaret.

A year from now it won’t matter. Nej, det är klart, men vad ska vi ha till middag idag? Jag slår upp på nytt:

Explore it with playful curiosity. Suck. Jag får väl leka ihop någon kulinarisk lösning på egen hand.

Ska jag köpa en GPS-navigator fast jag egentligen inte behöver någon, men det är ju faktiskt en kul pryl?

It would be better to focus on your work. Kort, kärvt och SANT.

Om jag hade en 14-årig dotter som säger att hon ska gå på ett föräldrafritt party hos en kamrat och sedan sova över. Ett känt dilemma för många föräldrar. Hur skulle jag ställa mig till det? Jag prövar olika svar:

Svar 1: There is a substantial link to another situation.

Svar 2: Related issues may surface.

Svar 3: It’s not worth a struggle.

Tja, inte blev jag klokare. De första två svaren antyder närvaron av följdproblem. Det tredje att lösningen är att inte ta fajten. Tur att jag inte har någon 14-årig dotter… Jag försöker en fjärde gång, bara för att testa:

Svar 4: Don’t get caught up in your own emotions.

Ett svar så gott som något.

The Book of Answers av Carol Bolt, www.hyperionbooks.com

Jag köpte mitt exemplar i Akademibokhandeln.

Carol Bolt har skrivit två andra böcker på ungefär samma tema.